Празници

Отец Томас Хопко: Црковниот Младоженец

Во православната традиција, седмицата на Господовото Страдание се нарекува Велика Страсна (или Страдална) Седмица. Секој ден од неа се нарекува Велик или Свет: Велики Понеделник, Велики Вторник, кулминирајќи Продолжи со читање...

Бракот како мачеништво: врската помеѓу бракот и празникот на 40-те маченици

Православната Црква на 22 март (9 март по стар стил) го одбележува споменот на 40-те севастиски маченици, ден кој меѓу народот е популарен како Младенци. На тој ден, Продолжи со читање...

Преполовение (половина) на Великиот пост: Крстот

Третата недела од Великиот пост се нарекува Крстопоклона. По вечерната на овој ден, после Великото славословие, Крстот торжествено се изнесува на средината на црквата и останува таму цела Продолжи со читање...