Патристика

Свети Јован Касијан: Општ опис на страстите и борбата со нив

Има осум главни страсти: стомакоугодување, блуд, среброљубие, гнев, тага, униние, суета и гордост. Има два вида на страсти: природни, што се раѓаат од природните потреби, како на пример Продолжи со читање...

Свети Климент Охридски: Поука во неделен ден

Должни сме, браќа, да ги почитуваме Божјите празници, воздржувајќи се од секакво зло, одбегнувајќи секаква нечистотија, уподобувајќи се на светите Божји угодници, читајќи ги нивните житија во светите Продолжи со читање...